Bilindiği gibi geçen 10 yılda Yunanistan, İspanya, Portekiz ve Malta ciddi ekonomik bir dar boğaza girip ardı ardına şirket iflasları yaşayınca mikro ve makro ölçekte belirli tedbirlere başvurmak durumunda kalmışlardır. Bu ülkeler içinde bulundukları ekonomik dar boğazı aşarken yatırımcı göçmenliği yoluyla vatandaşlık ve oturum da vermeye başlamışlardır. Bu süreci en iyi yöneten ülke öncelikle Portekiz olmuş onu İspanya takip etmiş ve akabinde Malta ve Yunanistan da bu sürece dahil olmuşlardır. Ancak bu süreçle birlikte yurtdışından ve özellikle vize yoluyla AB’ye girmekte sıkıntı yaşayan ülkelerden yoğun talep gelince ülke başkentleri ile belirli bölgelerinde mülklerin değeri ile kiralar artmaya başlamıştır.
Bu özellikle kent merkezlerinde yaşayan ülke vatandaşlarının tepkisini çekmiş bu tepkilerde organize bir biçimde ülkelerin parlamentolarına yansıyınca ülkeler yıllar içerisinde programlarını kapatmaya ve sınırlamaya başlamışlardır. Örneğin Portekiz önce Lizbon’dan mülk edilmesini yasaklamış ardından oturum vatandaşlık miktarlarını artırmış ardından fon dışında olan vatandaşlıkla mülk edinimi tamamen sonlandırmıştır. Görüldüğü üzere genel anlamda iktisadi açıdan dar boğaza düşen belirli ülkeler bu tarz programları belirli süre için yürütmekte ve ekonomik açıdan belirli bir faydayı sağladıktan sonra da AB komiserliğinden gelen de tepkiler üzerine de programlarını sonlandırmaktadırlar.
Bu bağlamda Yunanistan’ın yürütmekte olduğu programın son aşamalarda olduğunu gözlemlemekteyiz. Program en düşük limit olan 220.000 Euro ile başlayıp hemen akabinde 250.000 Euro’ya ve geçen sene 01.08.2023 tarihinde de Atina-Mykonos-Selanik ve Santorini için 500.000 Euro’ya yükseltmiştir. Bu bölgelerin dışını ise 250.000 Euro bırakmıştır. Ancak merkeze araçla 7-8 dakikada ulaşılabilen Pire’nin 250.000 Euro’da kalması mülk fiyatlarını 1 yıl dolmadan %30 artırınca Pire’de yaşayan Yunanlılar tepkilerini parlamentoya taşımışlar bu nedenle Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis sadece iki hafta önce yaptığı açıklama ile Golden Visa limitini 800.000 Euro’ya çıkarabileceklerini parlamentodaki cuma konuşmasında dile getirmiştir. Miçotakis, bu konuşmada ayrıca bir hususun da altını çizmiştir.
O da, Yunanistan’da kiraların giderek artması ve bu durumun eleştirilmesinden dolayı da yeni Golden Visa sahiplerine belki de mülklerini uzun dönemli kiralayabilecekleri ile ilgili yeni bir yönetmelik üzerinde çalıştıklarının bilgisini vermesidir. Görüldüğü üzere diğer AB ülkelerinin yürüttüğü programların kapanmış veya kapanmakta olduğu gözlemlendiğinde Yunanistan için de artık son aşamaya geçildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle programa ilgi duyanların elini çabuk tutmasını tavsiye ederiz.