HİZMETLERİMİZ
Golden Visa Sürecinin Kısaca İşleyişi
Golden Visa süreci limitle uyumlu yani Atina-Selanik-Santorini-Mykonos 500.000 Euro bunun dışında kalan yerler için 250.000 Euroluk ev veya arsanın yahut kat irtifakı kurulmuş bir projeden evin seçilmesiyle başlar. Bu noktada en önemli husus geniş anlamda mülkiyet üzerinde mülkiyeti sınırlayabilecek bir tedbirin olmamasıdır.
Bu tedbirler özellikle ve özellikle ipotek,haciz,verasetten kaynaklı sınırlamalardır. Unutulmaması gereken nokta şudur: Mülkiyeti almak başka bir husustur. Golden Visa kapsamında oturum izni almak başka bir husustur. Yani mutlaka ve mutlaka mülkiyet her türlü takyidattan ari olarak öncelikle iktisap edilecek mülkün anahtarı, arsanın tapusu şayet projeden alınıyorsa yine tapusu alınacak ardından Golden Visa süreci başlayacaktır.
Tüm bu süreçler mutlaka ve mutlaka Yunanistan’da baroya kayıtlı Golden Visa üzerinde ihtisas yapmış avukat aracılığıyla yürütülür. Bu nedenle danışmanlık firmamızda gerek uluslararası hukuk bilgisine sahip gerek ise aynı süreci çok iyi bilen Yunanistan’da ikametgâh sahibi Türk hukukçumuz da bulunmaktadır.
Süreç İle İlgili İstisnai Durumlar
Golden Visa için başvurucu evli ise başvurucunun eşi Golden Visa kartına evlilik birliği süresi içerisinde sahip olur. Yani eşler boşanırsa başvurucunun Golden Visa hakkı kalmakla birlikte diğer eşin kartı kart süresi sonunda düşer. Ortak çocukların kartları devam eder. Mülk sahibi başvurucunun eşinin anne babasının da oturum izni kart süresi sonunda sona erer. Oturum kartları, çalışma imkânı tanımamakla birlikte şirket kurarak çalışma izni alınabilmektedir.
Kart süresi 5 yıllık olup her beş yılda bir kartlar denetime gider bu denetimde mülkün satılıp satılmadığı ve eşlerin boşanıp boşanmadığı gibi hususlar incelenir. Çocuklar her ne kadar 21 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden oturum kartına sahip olsalar da şayet üniversiteye Yunanistan’da gitmeleri durumunda kartları 24 yaşına kadar uzatılabilinir. Yunanistan’da üniversiteler genel anlamda ücretsiz olup çok cüzi bir ücrete tabidir. Türkiye’de olduğu gibi özel üniversiteler yasak olup sadece belirli sayıda yine ücreti cüzi olan vakıf üniversiteleri bulunmaktadır.
15 yaş altında çocuklar Yunanistan’da ancak mahkeme kararı ile mülk edinebilirler. Yunanistan’da yargı süreçlerinin oldukça uzun sürdüğü düşünüldüğünde firmamız bu yolu tavsiye etmemektedir. Bu nedenle yasal mevzuat gereği 15 yaşını dolduran çocuklar herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın anne ve babalarının velayeti ve onların banka hesapları aracılığıyla mülk edinebilirler. Böyle bir durumda 15 yaşını dolduran çocuk veya çocuklar üzerinden anne ve baba kart sahibi olabilir. Ancak bu durumda çocukların dede, anneanne, babaanneleri kart sahibi olamaz.
Son 1 yılda Avrupa Birliği içerisinde diğer programların kapanması ve yürümekte olan programlarda da kısıtlamaya gidilmesinden kaynaklı Yunanistan Golden Visa programı çok rağbet görmektedir. Bu nedenle oturum kartı alma süreci her geçen gün bir önceki yıla göre uzamaktadır. Dönem dönem Yunanistan’da kamu görevlilerinin ve noterlerin greve gittiği unutulmamalıdır. Diğer yandan mülk edinme işleminin tamamlanmasının ardından Golden Visa ile ilgili evrakların Yunan makamlarına verilmesinden sonra parmak izi işlemine geçilmektedir. İşte bu noktada bazı Yunan memurlardan kaynaklı gecikmeler yaşanmaktadır. Sürecin bu husustan kaynaklı 6-8 ayı geçtiği olabilmektedir. Bu hususa dikkat edilmelidir.
Oturum kartının yani plastik kartın elde edilmesinden sonra Yunanistan dahil tüm AB ülkelerine girişlerde mutlaka ve mutlaka pasaport yanınızda bulunmalıdır. Oturum kartı olduğu sürece harç pulu ödenmez. Hiçbir AB gümrük noktasında görevli gümrük memuru oturum kartınızı ve pasaportunuzu ibraz ettiğiniz sürece size girişinizi engelleyici ve kısıtlayıcı soru soramaz, engelleyici eylemlerde bulunamaz. Pasaportunuzun mutlaka geçerlilik süresine ve son iki sayfasının boş olmasına dikkat edin. Pasaportlar uluslararası kıymetli evrak niteliğinde olup dünyada benzer kanunlara tabidir.
Pasaportunuzun geçerlilik süresinin bitmesine 6 ay kalmışsa mutlaka pasaportunuzu yenileyin. Pasaportunuzun evrak kısımlarının damgalarla dolmaması açısından Türkiye’de giriş çıkışlarda pasaporta damga vurulmamasını isteme hakkınız bulunmaktadır. Ancak Yunan ve AB makamları kendi kanunları doğrultusunda damga vurmaktadır. Bu nedenle gümrük memuru ile bu hususta tartışma yaşamaktan kaçının. Oturum kartınıza ilk defa sahip olmanızdan sonra oturum kartınız Schengen sistemine 3-4 ay içerisinde düşmektedir.
Buna rağmen oturum kartınızın pasaportunuzla beraber olmasına dikkat edin. Bu nedenle oturum kartınızı ilk kez kullanarak yinede önce Yunanistan’a giriş yapın, pasaportunuz damgalansın ardından diğer AB ülkelerine giriş ve çıkış yapın. Bu hususlara dikkat ederseniz seyahatlerinizde bir sorun yaşamayacağınız düşüncesindeyiz.
Oturum kartınızla siz ve oturum sahibi tüm aile bireyleriniz Yunanistan dışındaki tüm AB ülkelerine vizesiz giriş yapabilirler. Bu durum AB’nin diğer ülkelerle yapmış olduğu istisnai anlaşmaları kapsamaz. Yani Yunanistan ve AB ülkeleri ile Karadağ arasında vizeden muafiyet hakkı veya bir anlaşması mevcut ise oturum kartınızdan kaynaklı otomatikman bu haklardan faydalanamazsınız. Oturum kartınız sadece Yunanistan ve tüm AB sınırları içerisinde vizeden muaftır. Örneğin, oturum kartınızla Almanya’ya giriş yaptığınızda Almanya’da 1 yıl içerisinde en fazla 180 gün ikamet edebilirsiniz.
250.000 Euroluk bir bölgeden 500.000 Euroluk bir mülk edindiğinizde bu iki Golden visa kartı demektir. Yani bir mülkü örneğin ½ , ½ olarak iki kardeş alabileceği gibi iki gerçek kişi de alabilir.Bu durumda bir mülkün yarısına sahip olanlar toplam da 500.000 Euro ödeyerek iki kartın sahibi olurlar.
Golden Visa programı ile edinilen oturum kartı Yunan pasaportu veya Yunan vatandaşlığının yolunu açmaktadır. Şöyle ki; Yunan kanunlarına göre oturum kartının alınmasından itibaren 7 yıl içerisinde her yıl toplamda 180 gün Yunanistan sınırları içerisinde ikamet edildiği takdirde bu durumun belgelenmesi ile beraber Yunan makamlarının düzenlendiği dil ve kültür sınavına girilir. Bu sınavdan başarılı olunur ise Yunanistan’da geçirilen süre içerisinde bir suça karışmayan kişi Yunan vatandaşlığı hakkını kazanabilir.
Şu an ki mevcut program buna açıktır. Ancak uluslararası hukuk düşünüldüğünde vatandaşlığın kazanıp kazanmada ilgili devletin takdir hakkının olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu durum Golden Visa ile ilgili oturum kartında bulunmamaktadır. Zira Golden Visa süreci doğru yürütüldüğü takdirde Yunan makamlarının takdir hakkı olmadığından karta kesinlikle hak kazanırsınız.
Golden Visa programı sınırlara ve sınırdaki adalara kapalıdır. Yani Yunanistan coğrafyası göz önüne alındığında Yunan hükümeti yabancılara sınır bölgelerinden mülk satışı yapmamaktadır. Şirket kursanız dahi bu mülk satışı geçerli olmayacaktır. Yunanistan’da orta adalardan ve sınırlardan uzak adalardan Golden Visa kapsamında mülk edinmek mümkündür. Buna Girit adası da dahildir. Ancak yinede orta adalarda olsa dahi bazı küçük adalar idari yönden sınırda bulunan adaya dahil olduğundan mülk edinemeyebilirsiniz.
Örneğin, yelken yapanların çok sevdiği İkaria adası ile Samos’un biraz arkasında kalan Fournoi adası buna örnektir. Bu ada coğrafi açıdan biraz geride kalmasına karşın idari açıdan Samos’a bağlıdır, dolasıyla bu adadan da mülk edinemezsiniz. Bu nedenle şayet adalardan mülk edinmek istiyorsanız mutlaka firmamızla temasa geçiniz.
Bilindiği gibi mevcut düzenlemelere göre yeşil pasaportla AB ülkesi olmasına karşın İrlanda haricinde tüm AB ülkelerine vizesiz seyahat etmek mümkündür. Ancak, yeşil pasaport ile AB ülkelerinde 1 yıl içersinde en fazla 180 gün ikametgâh edebilirsiniz. Ayrıca, yeşil pasaportunuz olsa dahi oturum kartı olmadığı için 250.000 Euronun altında aldığınız bir eve elektrik, su, wifi gibi ev için gerekli bağlantıları yapmakta zorlanabilirsiniz. Bu anlamda yeşil pasaportlular için de Golden Visa ile oturum kartı elde etmek avantajdır.
Destek Hizmeti
Bu hizmet hakkında detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.